Recomandarea mamografiei sub vârsta de 40 de ani
Pacientă :
“Am 30 de ani și mi-am propus să efectuez investigații pentru sănătatea mamară, însă când am solicitat o programare la mamografie, am fost refuzată. DE CE?”
La pacientele care încă nu au împlinit vârsta de 40 de ani și care nu au niciun fel de acuze, care nu au niște factori de risc deosebiți pentru cancer la sân, nu recomandăm în mod uzual efectuarea mamografiei.
Pacienta care având vârsta de 30 de ani și fără nici un fel de acuze a dorit să efectueze o mamografie, practic nu a urmat pașii corecți.
În realitate, o pacientă care încă nu a împlinit vârsta de 40 de ani și care nici nu are nici un fel de acuze, ar trebui În primul rând ca o dată pe an să se prezinte la medicul ginecolog pentru a efectua un examen clinic al sânilor, dublat de o ecografie mamară. Eu le recomand pacientelor mele (și am și un mare avantaj în acest sens) ca o dată pe an, ergonomic, când tot vin pentru evaluarea ginecologică de rutină, să efectuăm în aceeași vizită și o evaluare de rutină a sânilor, astfel încât într-o singură vizită, fără a pierde prea mult timp, pacienta realizează un adevărat screening genitomamar.
De ce nu recomandăm totuși mamografia în mod uzual înaintea vârstei de 40 de ani?
Ar fi două motive principale:
-în primul rând cancerul de sân la femeia de sub 40 de ani nu este atât de frecvent. Practic nu merită să practici screening mamografic populațional larg la grupa de vârstă de sub 40 de ani pentru că nu vei descoperi prea multe cancere la sân în acest mod.
-Pe de altă parte sânul femeii tinere este foarte dens. Practic mamografia câteodată poate să rateze aceste modificări de debut ale cancerului la sân, strict din pricina condițiilor de examinare.
În acest sens, chiar zilele trecute am avut un asemenea caz, o pacientă în vârstă de 31 de ani care s-a prezentat pentru că simțea un nodul la palpare. Am examinat-o clinic și ecografic. Din păcate suspiciunea a fost foarte clară de cancer la sân. Din start i-am recomandat pacientei (deși nu avea 40 de ani) și mamografie bilaterală pentru că aveam nevoie de niște informații suplimentare, însă am informat pacienta că indiferent de scorul BIRADS de la mamografie, în a doua etapă voi efectua și puncție biopsie pentru diagnosticul de certitudine.
Iată un exemplu în care ecografia vede în mod evident o tumoră canceroasă la sân, iar mamografia pe care pacienta a efectuat-o imediat după, a fost încadrată BIRADS 1, practic medicul radiolog nu a descoperit nicio modificare suspectă pe mamografie.
Se întâmplă sigur în practica medicală (după 40 de ani în special) și situații inverse în care mamografia găsește modificări și ecografia nu.
Ca să revin la grupa de vârstă sub 40 de ani, standardul este:
-consult clinic efectuat de către medicul ginecolog dublat de ecografie mamară.
La mamografie nu apelăm decât în situații cu totul speciale, atunci când suspectăm cancer la sân sau când avem niște factori de risc deosebiți pentru cancer la sân. În rest nu.
Dincolo de faptul că avem o frecvență mai mică a cancerului de sân sub 40 de ani și că sânul e dens și mai dificil de examinat mamografic, există și o minimă doză de iradiere de care trebuie să ținem cont și care în general, la vârsta de sub 40 de ani este inutilă.
Așadar, sub 40 de ani, mergem la ginecolog, consult clinic al sânilor, dublat de ecografie mamară.