Discordanța între diverse tehnici imagistice de investigare a sânului

Pacientă :
“Am efectuat astăzi o mamografie care a fost normală; nu știu ce să mai cred pentru că ieri medicul meu după consult și ecografie a descoperit un nodul și mi-a recomandat biopsie mamară. Ce sa fac?”
Întâlnesc foarte frecvent în practica mea medicală o asemenea situație. Este vorba despre discordanța dintre diferitele tehnici imagistice ale sânului.
Vin foarte multe paciente la mine pentru second-opinion, după ce au efectuat în alte unități medicale evaluări și își exprimă această nedumerire: am făcut ecografie care îmi spune una, am făcut mamografie care îmi spune alta, nu știu ce să mai cred, nu știu ce să înțeleg.
Pacientele trebuie să înțeleagă că aceste tehnici imagistice specifice sânul -este vorba despre ecografia mamară, însoțită sau nu de elastografie, mamografia bilaterală cu sau fără tomosinteză respectiv rezonanța magnetică nucleară cu sau fără contrast- sunt investigații imagistice ale sânului complementare, care se ajută unele pe altele și nu care sunt în concurență care sunt la concurență. Pur și simplu, fiecare contribuie la diagnosticul corect cu ceea ce pot să ofere.
Mă întreabă mereu pacientele:
mamografie sau ecografie, sau care tehnică este cea mai bună?
Și le răspund: nu există un răspuns, de fapt nu există o întrebare corectă în acest sens. Mai în glumă mai în serios le spun acestor paciente că cea mai bună metodă este aceea care până la urmă pune diagnosticul corect. Uneori cea mai bună este ecografia alteori cea mai bună este mamografia alteori cel mai bun este RMN-ul, rezonanța magnetică nucleară.
Este foarte important ca o pacientă care are o modificare de sân să nu și-o gestioneze singură și să se prezinte la medicul specialist, la medicul ginecolog care are o supraspecializare în acest sens și care va ști să jongleze cu aceste examinări medicale și care va ști să tragă la final linia și să ridice suspiciunea corectă. În momentul în care o investigație imagistică va avea o suspiciune corectă de cancer de sân, în ciuda faptului că celelalte examinări poate vor fi divergente, acea pacientă va trebui să urmeze indicația medicului clinician.
Dacă va fi nevoie de puncție biopsie, atunci nu trebuie să precupețim să realizăm această manevră, singura care poate realiza diagnosticul de certitudine.
Am frecvent în practică asemenea cazuri, chiar zilele trecute am avut un caz în care semnele clinice și ecografice pe care le-am depistat în cabinet erau evident sugestive pentru cancer la sân.
Cu toate acestea, mamografia, pentru că sânul era foarte dens și examinarea mamografică în aceste cazuri are uneori dificultăți, mamografia practic nu găsea absolut nimic … și pacienta nu înțelegea… până la urmă de ce o explorare spune una iar cealaltă spunea alta…
Pentru că examinarea sânului se realizează întru-un caz cu ultrasunete, care văd sânul într-un fel, în partea cealaltă cu raze x care văd sânul în alt fel.
Fiecare are avantaje și dezavantaje, însă în cazul de față, clinicianul, care a constatat suspiciune clinică de cancer, suspiciune ecografică majoră de cancer, trebuie să treacă peste rezultatul normal de la mamografie și se efectueze puncție biopsie.
Abia atunci vom avea diagnosticul corect, cert și vom știi ce să facem mai departe cu pacienta. Dacă acea formațiune tumorală este necanceroasă, atunci o lăsăm în pace și o monitorizăm și atâta tot, dar dacă avem de a face cu cancerul de sân, atunci săl abordăm corect și să nu mai pierdem timpul.

Dr. CRISTIAN JUMUGA
MEDIC SPECIALIST
OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
