Histeroscopie la o lună după avort spontan la o pacientă cu fibrom submucos și polip endometrial


Formațiunile uterine dezvoltate în interiorul cavitații uterine, așa cum sunt fibroamele submucoase sau polipii endometriali, pot fi redutabile prin complicațiile pe care le pot genera.
Fibroamele uterine submucoase – formațiuni tumorale necanceroase dezvoltate din stratul muscular al peretelui uterin care se dezvoltă parțial sau complet în cavitatea uterină. Sunt redutabile pentru că generează frecvent complicații:
- hemoragia – este cea mai frecventă și redutabilă complicație; apare chiar și în cazul fibroamelor de mici dimensiuni; este capricioasă, deseori abundentă și îmbracă frecvent caracter de urgență;
- infertilitate;
- pierderea sarcinii (avort spontan);
- dureri abdominale.

Aspect intraoperator histeroscopic: fibrom uterin submucos (colecția dr Jumuga)
Polipii endometriali – sunt formațiuni uzual benigne dezvoltate la nivelul endometrului (pătura celulară care tapetează pe interior cavitatea uterină); pot fi unici sau multipli și au dimensiuni variate, de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Pot fi asimptomatici; se pot asocia cu sângerări vaginale anormale, infertilitate și, mai rar, cu cancerul uterin.

Aspect intraoperator histeroscopic: polip endometrial voluminos (colecția dr. Jumuga)
Atunci când apar la o pacienta care își dorește o sarcină pot împiedica fie obținerea sacinii fie pot determina pierderea acesteia, adică avortul spontan.
Este și cazul unei paciente la care am intervenit recent chirurgical pe cale histeroscopică după ce tocmai pierduse o sarcină.
Ce a fost particular la acest caz? Faptul că pacienta prezenta concomitent în cavitatea uterină atât un polip endometrial voluminos cât și un fibrom uterin submucos.


Am intervenit histeroscopic și am constatat faptul că cea mai mare parte din cavitatea uterină era ocupată de cele două formațiuni.

Histeroscopie echipa dr Jumuga – se poate observa concomitent prezența în cavitatea uterină atât a unui polip endometrial (mediocavitar) cât și a unui fibrom uterin (cornual dreapta).
Am excizat complet inițial polipul endometrial.

Aspect histeroscopic după excizia completă a polipului endometrial.
Ulterior am excizat complet fibromul uterin cu restabilirea aspectului normal la nivelul cornului uterin și cu punerea în evidență a orificiului trompei drepte.



Practic la finalul intervenției am restabilit aspectul normal al cavității uterine.
Așa cum se poate observa în imaginea de mai jos, polipul și fibromul uterin au fost complet îndepărtate, săgețile indicând baza de inserție a celor două formațiuni; se vizualizează cele două coarne uterine cu ostiumurile tubare aferente.

Intervenția a decurs perfect, într-un timp foarte scurt, iar recuperarea este foarte rapidă. Pacienta va avea acum posibilitatea să obțină sarcina mult dorită în condițiile unui uter sănătos și astfel are toate șansele ca această să evolueze normal.

Adresați-ne orice întrebare legată de sănătatea femeii în formularul de mai jos:

Aveți nevoie de evaluare genitomamară?
Aveți o problemă de sănătate și vă doriți cea mai bună conduită? Sunteți nesigură de diagnosticele anterioare și aveți nevoie de second opinion?
ECHIPA DR. JUMUGA VĂ STĂ LA DISPOZIȚIE!
CU SIGURANȚĂ, CU CALM, CU PROFESIONALISM
Programați un consult:
