10 motive pentru care trebuie să faci o ecografie mamară anual
În România, cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei, cu peste 7000 de noi cazuri diagnosticate anual.
În lipsa unui program național de screening mamar, majoritatea pacientelor diagnosticate cu cancer la sân se afla deja în stadii avansate, ceea ce face ca prognosticul să fie mai puțin favorabil. Cu cât este descoperit în faze mai incipiente, cu atât acesta poate fi învins în proporții mai mari.
În ţările occidentale, mortalitatea prin cancer mamar a început să scadă datorită programelor de screening care permit un diagnostic precoce. În România însă, femeile depistate cu neoplasm mamar ajung la doctor în stadii avansate ale bolii. Acesta este şi motivul pentru care numărul pacientelor care pierd lupta cu această boală este mai mare.
Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde şi accesul la informaţie este limitat. Cu toate acestea, atât în mediul rural cât și în cel urban, teama este cea care împiedică cele mai multe femei să ajungă la consultația mamară: frica de a nu primi un diagnostic de cancer la sân și mai ales de a nu descoperi că poate e deja prea târziu pentru a se mai putea face ceva în cazul ei.
Cele mai multe dintre femei , în lipsa “obligativității” unui screening, din necunoștință, din teamă sau din comoditate, nu iau atitudine cu privire la starea de sănătatea a sânilor decât atunci când simptomatologia este foarte evidentă și deci boala este avansată – adică destul de târziu, când măsurile terapeutice nu mai sunt atât de eficiente.
Sunt numeroase motive pentru care toate femeile ar trebui să efectueze anual o evaluare a sânilor, adică consult clinic și ecografie mamară; în plus, după vârsta de 40 ani, ar trebui să se adauge, la 2 ani, mamografia.
Care sunt aceste motive?
1. Prevalența și incidența cancerului mamar crește o dată cu vârsta atingând maximul în intervalul de vârstă 50-65 ani; cu toate acestea o proporție importantă dintre cazurile de cancer la sân sunt diagnosticate la femeile tinere și foarte tinere (sub 40 ani , respectiv sub 30 ani); pentru depistarea acestor cazuri este foarte important ca toate pacientele, chiar asimptomatice, să se prezinte la evaluare periodică clinică și ecografică.
2. Multe dintre cazurile de cancer sunt descoperite în cadrul autopalpării lunare de către paciente, însă nu toate tipurile de cancer mamar pot fi depistate la timp prin palpare, ceea ce face ca ecografia mamară anuală (însoțită și de mamografie la fiecare 2 ani, după vârsta de 40 ani) să fie cea mai bună cale de a descoperi un cancer mamar la timp. Ceea ce este și mai îngrijorător este că doar 1 din 10 femei își fac periodic autopalparea sânilor, iar foarte multe dintre acestea nu o fac corect. Autoexaminarea sânilor înseamnă atât inspecția acestora în oglindă (pentru a observa eventualele modificări de mărime, formă, contur, structură a pielii, mamelon) și palparea lor, care trebuie să includă sânul în întregime, cât și axila. Orice modificare observată la nivelul sânului sau a axilei, trebuie investigată de către medicul specialist.
3. 1 din 10 femei prezintă o serie de factori de risc pentru a dezvolta cancer la sân. Cum poți afla daca și tu ești la risc? Efectuând evaluarea anuală de rutină a sânilor.
4. Ecografia mamară și mamografia sunt metode imagistice complementare; la femeile sub 40 ani ecografia mamară este de departe cea mai frecventă și cea mai importantă tehnică imagistică de evaluare a sânilor ; de asemenea, la femeile de peste 40 ani, depistarea nodulilor mamari suspecți este mult îmbunătățită dacă mamografia este completată de efectuarea ecografiei mamare.
5. Femeile ale căror rude de gradul I prezintă afecțiuni maligne ale sânului trebuie să efectueze examinări periodice, chiar în absența oricăror modificări.
6. Dacă la autopalpare au fost depistate modificări de consistență ale sânului sau prezența unor noduli, atunci este necesar un control la medicul ginecolog specialist în senologie, care va efectua un consult clinic al sânilor și ecografie mamară. Dacă observăm apariția acestor noduli la nivelul axilei (posibile adenopatii), cu atât mai mult se indică o programare la medic.
7. Când se observă modificări ale pielii la nivelul unui sân, în special roșeață, ulcerații, îngroșare localizată, este indicată evaluarea de urgență a sânilor.
8. În cazul în care apare o scurgere mamelonară, mai ales daca aceasta este situată de o singură parte și are caractere sangvinolente, este recomandat să mergeți cât mai repede la medicul specialist; cu atât mai mult dacă mamelonul este retractat.
9. În cazul în care există un diagnostic de mastoză fibrochistică, nu trebuie să te sperii, dar trebuie să respecți controalele mamare periodice însoțite de ecografie la sân, în funcție de recomandarea medicului curant.
10. Ecografia mamară este o investigație imagistică non-invazivă, nedureroasă, care nu iradiază, astfel încât ea poate fi utilizată inclusiv în perioada alăptării sau la femeile gravide.
Efectuarea periodică a consultației senologie, însoțită întotdeauna de o ecografie mamară, poate ajuta în mod semnificativ la depistarea cazurilor de cancer mamar în stadiile de debut, adică atunci când prognosticul este favorabil și boala poate fi vindecată. Întotdeauna este mai bine să prevenim decât să tratăm!