De la INFERTILITATE la MATERNITATE
În 24 11 2021 prezentam într-o postare Facebook cazul unei paciente cu infertilitate la care efectuam sub o singură antestezie atât :
- histerosalpingografie pentru verificarea permeabilității trompelor,
- cât și histeroscopie pentru extirparea unui polip endometrial
Cazul pe larg în articolul de mai jos:
În 20 septembrie 2022 tot într-o postare FB ne bucuram împreună pentru că în sfârșit pacienta noastră reușise să obțină sarcina mult dorită.
A urmat o perioada cu multe controale, ecografii morfologice, analize, toate efectuate sub stricta supraveghere a echipei noastre.
La sfârșitul primăverii 2023 MINUNEA s-a întâmplat: tot echipa dr JUMUGA este cea care a asistat nașterea, aducând pe lume un copil sănătos de nota 10!
Ne-am revăzut recent la control cu o MĂMICĂ fericită și împlinită.
În iulie anul acesta am evaluat un caz foarte asemenator cu cel prezentat și speram noi atunci că finalul va fi unul la fel de fericit!
Era vorba despre o pacientă în vârstă de 32 ani care își dorea foarte mult o sarcină de aproximativ 2 ani, însă aceasta întârzia să apară!
La examenul clinic am identificat un polip endocervical care practic bloca orificul cervical extern (intrarea în colul uterin).
Am efectuat ecografie TV 2D, 3D și doppler – am identificat inserția polipului cervical mult în interiorul canalului cervical.
În aceste condiții am recomandat pacientei ca sub o singură sedare intravenoasă de scurtă durată, să atingem două obiective:
- Să verificăm permeabilitatea trompelor prin histerosalpingografie (obstrucția tubară fiind o cauza frecventă și importantă de infertilitate);
- Să realizăm histeroscopia exploratorie și excizia polipului endocervical (polipii având impact negativ asupra fertilității).
Am realizat în prima etapă HISTEROSALPINGOGRAFIA care presupune colaborarea medic ginecolog – medic radiolog și urmărește pasajul unei substanțe radioopace prin colul uterin, cavitatea uterină, prin ambele trompe până în interiorul abdomenului stabilind astfel dacă trompele sunt permeabile, funcționale.
Din fericire ambele trompe erau permeabile.
În a doua etapă am realizat HISTEROSCOPIA.
Am identificat endoscopic inserția polipului endocervical care așa cum știam de la ecografia transvaginală era posterior și în profunzimea colului.
Este foarte important să identificăm “rădăcina” formațiunii polipoide pentru că o excizie incompletă va duce inevitabil la recidiva acestui polip.
Am excizat complet polipul; deși aspectul macroscopic era sugestiv pentru benignitate, am trimis piesa către anatomie patologică.
Am realizat în continuare inspecția completă a canalului endocervical și a cavitații uterine care prezentau aspect normal.
Intervenția a decurs foarte bine și în aproximativ o oră pacienta a fost externată.
Echipa dr Jumuga speră ca “MINUNEA” să apară cât mai curând și în cazul acestei paciente.
Și acest lucru s-a întâmplat la doar O LUNĂ de la intervenție! Am fost foarte bucuros că după prima menstra postintervenție, pacienta (care nu locuiește în țară) să îmi trimită mesaj cu această fotografie…
Astăzi am evaluat ecografic pacienta, de data aceasta gravidă, cu o sarcină normală de 14 săptămâni.