Stadiile cancerului de sân
Ce înseamnă stadializare?
În momentul în care am confirmat prin biopsie prezența cancerului la sân este obligatoriu să realizăm stadializarea; mai precis să stabilim exact în ce stadiu (etapă) de evoluție se află boala.
De ce este important?
Cunoașterea stadiului bolii presupune să stabilim cât de mult s-a extins boala și ne permite încadrarea pacientei într-o anumită categorie de risc, cu un anume prognostic și cu un plan terapeutic specific.
Ce presupune stadializarea cancerului la sân?
Stadializarea cancerului la sân presupune o serie de examinări clinice, imagistice, analize de laborator, și include informațiile de anatomie patologică oferite postoperator. Se realizează conform sistemului TNM:
- Categoria T – se referă la tumora mamară primară dezvoltată la nivelul sânului (necesită consult clinic senologic, ecografie mamară, mamografie, uneori RMN)
- Categoria N – se referă la statusul ganglionilor limfatici regionali (aprecierea lor se poate realiza prin consult și ecografie uzual +/- alte tehnici imagistice și puncție aspirativă cu ac fin; stabilirea precisă a categoriei N se realizează doar chirurgical fie prin limfodisecție axilară fie prin tehnica ganglionului santinelă)
- Categoria M – se referă la posibilitatea existenței unor tumori secundare dezvoltate la distanță, în alte organe – deseori în plămâni, ficat, oase sau creier (necesită examen clinic general, analize uzuale de sânge, CT torace abdomen pelvis +/- cranian, eventual scintigrafie osoasă sau PET-CT)
Care sunt stadiile cancerului la sân?
Putem împărți boală canceroasă a sânului în: stadiul inițial neinvaziv (stadiul 0), stadiile invazive (stadiul I, II și III) și stadiul metastatic (stadiul IV).
Stadiul 0 – celulele canceroase se află strict în interiorul canalelor galactofore sau în interiorul lobulilor glandulari, fără invazie în țesutul mamar normal adiacent. Se mai cheamă și carcinom in situ.
Stadiul I – se referă la cazurile în care există o tumoră mamară invazivă de până în 2 cm, cu ganglioni axilari normali sau minim afectați (prezența de micrometastaze ganglionare)
Stadiul II – cuprinde cazurile în care este prezentă o tumoră mamară de până în 2 cm (T1), dar cu invazie a 1-3 ganglioni limfatici axilari sau o tumoră între 2 și 5 cm (T2) cu/fără invazie a 1-3 ganglioni limfatici axilari sau o tumoră de peste 5 cm (T3), fără ganglioni axilari afectați.
Stadiul III – cuprinde acele cazuri în care există mai mulți ganglioni afectați (4-9 ganglioni axilari invadați tumoral, indiferent de mărimea tumorii) sau este prezentă o tumoră de peste 5 cm cu ganglioni axilari invadați; de asemenea dacă există tumoră mamară cu invazie la nivelul peretelui toracic și/sau care invadează tegumentele suprajacente, indiferent de invazia ganglionilor axilari (T4); invazia ganglionilor sub-/supra-claviculari sau mai mult de 10 ganglioni axilari invadați, indiferent de mărimea tumorii.
Stadiul IV – se referă la prezența metastazelor, indiferent de mărimea tumorii sau de invazia ganglionilor limfatici.
Care sunt subtipurile de cancer la sân?
Dincolo de stabilirea stadiului în care se află cancerul la sân există și alte informații importante care contează atât din punct de vedere terapeutic cât și din punctul de vedere al prognosticului.
Aceste informații sunt oferite de examenul anatomopatologic și de imunohistochimie.
Tipul histologic – se referă la celulele care formează tumora canceroasă – cel mai frecvent vorbim despre cancer ductal/NOS (dezvoltat din celulele epiteliale de la nivelul canalelor galactofore)
Gradul de diferențiere (G) – gradul tumoral este un indicator al vitezei cu care crește și se răspândește o tumoră canceroasă. Se referă la aspectul celulelor canceroase, la rata de diviziune și la arhitectura tumorii. Cu cât celulele canceroase au o rată mai mică de diviziune, sunt mai asemănătoare structural cu celulele epiteliale normale din care s-au dezvoltat iar arhitectură tumorală este mai bine conservată vorbim despre tumori bine diferențiate G1 – acestea au un prognostic mai bun. Invers tumorile slab diferențiate/nediferențiate – G3 – sunt agresive au tendința de creștere rapidă și de metastazare.
Subtipurile de cancer mamar – se stabilesc pe baza receptorilor hormonali pentru estrogeni și progesteron (ER, PGR), pe baza indexului de proliferare tumorală KI-67 și pe seama prezenței HER2-neu. Astfel vorbim despre următoarele subtipuri de carcinom mamar: luminal A, luminal B, HER-2 amplificat și triplu negativ.
Cum se tratează cancerul de sân neinvaziv?
De regulă tratamentul principal este chirurgical și, în funcție de caz, poate fi conservator (adică excizie limitată) și mai rar, presupune îndepărtarea sânului (mastectomia). Uneori poate fi necesară radioterapia sau hormonoterapia.
Cum se tratează cancerul la sân în stadii invazive I – III?
În general tratamentul este complex și presupune asocierea de tratamente locoregionale cu tratamente sistemice care vor fi individualizate pentru fiecare caz în parte.
Tratamentul chirurgical presupune fie lumpectomie – adică excizia tumorii în țesut sănătos cu conservarea sânului, fie mastectomie – îndepărtarea sânului; în plus este necesară stadializarea chirurgicală a axilei – prin limfodisecție sau prin tehnica ganglionului santinelă.
Deseori este necesară și radioterapia care se aplică cel mai frecvent adjuvant (adică postoperator) și care se aplică pe sân/pe peretele toracic și pe ariile ganglionare.
Terapia sistemică se poate aplica neoadjuvant (preoperator) sau adjuvant (postoperator) și se referă la chimioterapie, hormonoterapie sau terapii biologice țintite (cea mai cunoscută fiind cea anti HER-2).
Cum se tratează cancerul de sân metastatic (stadiul iv)?
Aproximativ 5% dintre paciente au metastaze chiar în momentul diagnosticului.
Terapia sistemică hormonală este terapia de elecție în aceste cazuri cu condiția să fie cancere hormonal pozitive Er+/PGR+. De asemeena terapia anti HER-2 sau polichimioterapia pot fi utilizate. Tratamentul chirurgical sau radioterapia pot fi utile în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte; spre exemplu metastazele izolate pulmonare, cerebrale sau hepatice pot fi excizate chirurgical; radioterapia poate fi utilă pentru o metastază osoasă sau cerebrală. Uneori se apelează la chirurgie și pentru a exciza tumora primară.
În toate stadiile, dar mai ales în stadiul IV, suportul psihologic trebuie să fie unul deosebit și trebuie să fi parte integrantă din tratament.