Miomectomie histeroscopică – video
Fibroamele uterine submucoase sunt acele fibroame care se dezvoltă parțial sau total în cavitatea uterină și sunt redutabile prin complicațiile frecvente pe care le generează încă de la dimensiuni mici:
- Hemoragiile abundente, repetate, cu anemie secundară;
- Infertilitate;
- Avort;
- Menstre dureroase.
De aceea fibroamele uterine submucoase nu se monitorizează și trebuie îndepărtate totdeauna.
Deși se asociază foarte frecvent cu complicații, fibroamele uterine submucoase au un mare avantaj: pot fie excizate minim invaziv pe cale histeroscopică – miomectomia histeroscopică, cu condiția să nu fie neglijate și să nu devină foarte voluminoase.
Cazul prezentat este al unei paciente de 39 ani care s-a prezentat la mine pentru second opinion; fusese diagnosticată cu fibrom uterin submucos de aproximativ 4 cm (deja un fibrom voluminos pentru această localizare particulară, adică în cavitatea uterină) complicat cu menometroragii și anemie secundară; ise recomandase histerectomia totală însă pacienta era foarte tânăra și în plus își dorea o sarcină.
În aceste condiții singura soluție salvatoare era miomectomia, adică îndepărtarea chirurgicală a fibromului și conservarea uterului cu restabilirea anatomiei normale.
Am realizat miomectomia pe cale histeroscopică – procedură modernă, endoscopică, minim invazivă. Practic abordul nu presupune nicio incizie, accesul în cavitatea uterină se face endoscopic prin vagin și prin colul uterin.
Fibromul este rezecat progresiv complet iar la final cavitatea uterină revine la normal. Intervenția nu presupune dureri, recuperarea este foarte rapidă, externarea se realizează uzual în aceeași zi.
Menstruațiile revin la normal, anemia se corectează, durerile dispar iar după 3 luni pacientei îi este permisă și sarcina.